Sunday, May 17, 2009

Pesanan Buat Wanita Islam....







.. Assalamualaikum..

..Bismillah..

.. Salam di ucapkan kepada semua kaum hawa yang membaca dan melihat video ni.. insyaALLAH sedikit pesanan yang disampaikn dr video diatas memberikan seribu satu makna kepada kita sebagai kaum hawa yang diiktiraf darjatnya disisi ALLAH S.W.T..semoga dengan sedikit kata2 dari video ini.. memberikan semangat kepada kita sebagai pendamping bakal2 mujahid.. insyaALLAH..

..kecantikan mmg antara perkara pertama yang Rasulallah suruh tgk pada seorang wanita utk dijadikan isteri. tp semua wanita ada kecantikan dia sendiri. kejamlah Allah kalau Dia mencipta hambanya hodoh. setiap makhlukNya ada kecantikannya sendiri. percayalah, pasangan kita telah pon ditetapkan. kita hanya perlu letakkan sedikit usaha dan tawakal. (usaha yg saya maksudkn, bukan menggatal ye? hehe. takut salah faham.)

..Hargailah apa yang kita miliki.. biarpun kita melihat diri kita tidak cantik, tp sebenarnya kecantikan bukan lah diukur dr paras rupa seseorg tapi ketinggian iman dan akhlaknya menampak dirinya cantik.. insyaALLAH. tapi biarlah butir2 mutiara yang sentiasa dijaga agar maruah diri tidak tergadai,hanya diberikan pade insan yg ade hak keatasnye..doa sy....semoga semua kaum2 hawa berjumpe dengan insan yg bertaqwa......dan sentiasa berdoa agar kamu terus menjadi miliknye... amin...

.. Pesanan ini juga sebenarnya ditujukan kepada diri sendiri yang sentiasa alpa dan mudah tergoda dengan dunia.. kepada sahabat2 yang dikasihi.. bimbing lah aku supaya tidak lalai dibuai arus dunia.. sama2lah kita berpesan sesama sendiri.. kerna kita adalah kaum yang sama.. kaum yang sangat dimuliakn..




19 Hadis Nabi Mengenai Wanita.

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnyayang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olahdia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, “Suaminya”. “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah, “Ibunya”.

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut,burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya sertamenjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

No comments:

Post a Comment