Tuesday, June 7, 2011

TaDiKa ImaN KiDs.. A LitLe KhaLiFah..

AssaLamuaLaikum..


BisMiLLah..Hari Ini pergi interview di Tadika Iman Kids Di meLaka.. ALhamduLLiLah rezeki Berpihak Kepada saya.. Sewaktu sampai di Tadika tersebut Saya orang perTama yang Sampai.... Excited Nak Jadi Cikgu Tadika.. WaLaupun Tiada PengaLaman Tetapi semangat Untuk Menjadi Cikgu Tadika Tu Tinggi.. Hehehe..

MuLa-MuLa bOrang di Bagi Untuk Di isi.. Macam-Macam SoaLan dalm Borang Tersebut di Tujukan.. Fuhhh... seLang Beberapa Minit Kemudian Hampir 9 Orang Yang Datang Untuk Jadi Guru Tadika.. Masing-masing mempunyai kredibiliti sendiri dan mempunyai Keyakinan sendiri utk Menjadi Guru.. TerdeTik Jugak Ada PeLuang ke??..

AkhirNya Nama Saya di PanggiL Utk Interview.. MenJadi Orang PerTama Yang Di iNterview MesTiLah Nervous.. SaLam Di Beri.. 2 Orang Guru Yang Menemuduga saya.. Seorang LeLaki Dan Seorang Wanita.. Suami Isteri... MuLa-MuLa Saya Di Minta Untuk MengeNaLKan Diri.. dan SeLepas MemperkeNaLkan Diri.. SoaLan PerTama di Tujukan... (Khas Jgk Kepada BaKaL-BaKaL Cikgu Tadika)

1- Baca Doa iftitah (alhamduLLiLah.. Lepas waLaupun TersasuL.. Nervous)
2- Baca Doa Qunut

(Tetapi Doa-Doa Lain Pun Kena Tahu.. Lebih-Lebih Lagi Tadika IsLam Yang Banyak MenerapKan isLam daLam setiap Perbuatan Dan PembeLajaran)

3- MengaPa MeMiLih Menjadi Guru Tadika
4- Apa Yang Istimewa ada Pada Diri Awak Untuk MenJadi Cikgu Tadika.
5- TerangKan Apa Yang Anda tahu Mengenai Tadika..
6- Sistem Yang Bagaimana Untuk Mengajar Kanak-kanak Tadika..
dan SoaLan Lain

SeLain Itu Saya juga Di Tanya.. Mengapa Seorang Yang Mempunyai IjazaH MemiLih menJadi Guru sedangkan Layak Untuk BergeLar Guru SekoLah Yang di Beri Gaji Lebih Tinggi.. Saya Tahu SoaLan Ini mesti DitujuKan... IniLah Pendapat Saya.. a LitLe khaLiFah Ini sebenarnya Lebih Mudah dan Senang..

Bukan Lah saya Kata tidak suka cabaran Tetapi Bak Kata Pepatah MeLayu MeLuntur BuLuh Biar Dari RebungNya... Dari Kanak-Kanak Ini Lah Kita Didik Mereka dengan Sebanyak ILmu yang bOLeh.. KaLau BoLeh Didik KeagaMaan DaLam Diri Mereka Supaya Mereka terbentuk Dengan ILmu AKhirat Dan Dunia Pada Usia Muda.. Lagi Satu Jawapan Saya iaLah.. I Love Kids... Enviroment Dengan Kanak-Kanak Sangat CaLm... Riuh Mereka ItuLah Yang MenyeroNoKkan.. Tak Sabar Nak A LitLe KhaLifah Ni memanggiL Cikgu.. Hehehhee...

Hampir Sejam Saya di temuduga.. AlhamduLLiLah Kesemua di Jawab dengan Yakin dan menyakinKan sehingga diPiLih Menjadi Guru Tadika WaLaupun orang pertama.. Harap2 Bukan saya Seorang Sahaja Yang di PiLih.. PuLang Dengan SenyuMan.. Saya Tak Kesah Apa yang orang Nak Kata.. Yang Penting Rezeki Itu HaLaL dan MuLia... MenJadi Pendidik Kepada A LitLe KhaLifah Ini Saya Anggap Sebagai CHaLLenge dan PengaLaman sebeLum MemiLiki MaLaikat KeciL ku Sendiri.. Hehehe... :-)

Terima Kasih Ya ALLAH kerana MemakbuLkan DOA hambaMu Ni Yang Teringin Sangat Nak Mengajar Di Tadika IsLam... Anak-Anak IsLam... InsyaALLAH akan saya cuba Yang terbaik Untuk A Litle KhaLiFah ini...
P/s : Lagi Banyak Kita Ceburi Sesuatu Perkara Atau Bidang Lagi Banyak PengaLaman dan Semakin Banyak Kita BeLajar Tentang Kehidupan.. Yang Penting Sentiasa Di Landasan Yang BeTuL.. Dan IkhLas Kan diri Kerana ALLAH S.W.T... biar Di dunia Kita susah Mencari Redha ALLAH tapi akhirat KeLak Pasti ALLAH membaLas Atas Kepayahan dalam Mencapai RedhaNYA...


1 comment: